Kongsikan jika bermanfaat

Tidur Yang Cukup Mencegah Kegemukan

Elak gemuk dengan cukup tidur.

Kehidupan di kota sememangnya sibuk dan mencabar. Keadaan ini menyebabkan ramai diantara kita tidak mendapat tidur yang cukup dan berkualiti sehinggakan mereka menambah berat badan tanpa disedari.

Sebenarnya memang benar kekurangan tidur boleh menyebabkan berat badan bertambah. Walaupun kaitan diantaranya tidak begitu difahami tapi saya akan jelaskan secara ringkas.

Hormon Leptin vs Hormon Ghrelin

Apabila kurang tidur tubuh akan menghasilkan kurang hormon leptin sebaliknya lebih banyak hormon ghrelin. Kedua-dua hormon ini berfungsi seperti termostat pemberi maklumat kepada otak tentang status simpanan tenaga dalam badan.

Secara mudahnya, hormon leptin membuat kita merasa kenyang. Manakala hormon ghrelin membuat kita merasa lapar dan lebih suka makanan tinggi karbohidrat dan berlemak. Kurang tidur umpama ‘cara terhormat menjadi gemuk’ apabila makan berlebihan kerana sentiasa merasa lapar.

kurang tidur buat hormon ghrelin naik dan leptin turun

Kajian Kaitan Diantara Kurang Tidur dan Kegemukan

Berdasarkan satu hasil kajian, Persatuan Endokrinologi mencadangkan sekiranya seseorang itu kurang tidur selama 30 minit setiap hari selama seminggu ia akan mendedahkan risiko obesiti dan diabetis.

Kajian skala yg lebih besar, seramai 225 org peserta, mendapati bahawa sesiapa yg tidur hanya 4 jam setiap malam selama 5 hari berterusan mereka hampir menambah berat badan 2 paun berbanding mereka yg tidur 10 jam.

Tidak Kira Apa Alasan Kurang Tidur

Seseorang yang kurang tidur atas apa jua alasan, seperti kerja malam atau aktiviti sosial akan mempunyai masa yang panjang dan lebih peluang untuk makan secara berlebihan, yang akhirnya mendorong kepada obesiti.

Satu kajian berskala kecil dilakukan, dimana sekumpulan 30 org yg sengaja kurang tidur didapati akan mengambil jumlah kalori terlebih 300 kalori setiap hari, mengikut kajian The American Journal of Clinical Nutrition.

Kitaran Ganas Berterusan

Kurang tidur juga menyebabkan badan menjadi letih serta fungsi kawalan suhu badan terganggu menyebabkan mereka malas untuk bersenam dan memilih untuk tidur diwaktu petang. Mereka akan makan berlebihan untuk menambah tenaga, mengambil minuman tenaga dan berkafein.

Bila tiba waktu malam, mereka akan sukar untuk lelapkan mata kerana terlebih tidur disiang hari dan kesan daripada kafein. Ia akan berterusan setiap hari dan menyebabkan ‘vicious cycle’ atau ‘Kitaran Ganas’ dimana ia menjadi semakin serius.

Rumusan

JIka anda salah seorang yang menghadapi masalah kurang tidur seharusnya mendapatkan rawatan. Jangan biarkan ia berlarutan, kerana kurang tidur juga menyumbang kepada penyakit lain seperti diabetis, kolesterol tinggi dan sakit jantung selain punca anda menjadi gemuk.

About the Author Dr Hasbi

>